tiistai 21. marraskuuta 2017

Hätävara-7:1 kenttätestissä, osa 1

Tehdäänpä tämä taas tieteen ihannetta tavoitellen. Aiempiin tuloksiin vedoten julistan juhlallisesti ennusteen, jonka toteutumista sitten saa seurailla enemmän vai vähemmän ylpeänä. Jumittelin täällä ja täällä erästä kompleksia 7:1-systeemiä, johon jotenkin ihastuin:
Jos kuvittelee pyörän 1 paikalle ATC:n guide-moodissa tai grigrin ja kakkosen sekä kolmosen rooliin sulkurenkaan tai pienen pyörän, ja vielä keltaisiksi köysiksi 120 cm slingit ja tarraimiksi prusikit, löytyy monia vuorilla liikkuvia jotka todella kantavat tarvittavia kamppeita mukanaan. Ja vaikka on selvää, että 10 cm per veto etenevä haulaaminen ei auta ketään kymmeniä metrejä ylöspäin, niin ehkäpä kriittinen asia joskus onkin saada uhri edes seuraavalle hyllylle, joka voi olla muutaman metrin päässä. Ja vaikkei, niin yksi lysti; itseäni kiinnostaa kokeilla, saisiko tällä systeemillä nostettua kiipeilijää.

Kun nyt kerran selvitin erilaisten köysipyörien (korvikkeiden) hyötysuhteita ja osaan laskea jonkinlaisen arvauksen taljan teholliselle voimasuhteelle niiden perusteella, niin lähdetään näistä liikenteeseen.

Tämän taljan efektiivisen voimakertoimen polynomi on P1 + P2 + P3 + P1P2 + P1P3 + P2P3 + P1P2P3. Kaunista symmetriaa, mikä samalla tarkoittaa ettei numeroilla ole mitään merkitystä; kaikki pyörät ovat yhtä kriittisiä. Nyrkkisääntö "hyvä lähelle kättä" ei siis päde tässä tapauksessa - joskaan ei nyt johda harhaankaan.

Kun tähän syöttää aiemmin mitatut hyötysuhteet ATC:lle (0,24, mittauksessa Petzl Reverso + Attache) ja kahdelle OK-sulkurenkaalle (0,61), saadaan 2,1. Jos sattuu olemaan mukana lisäksi yksi Partner (0,85) korvaamaan toisen OK:n, saadaan 2,5. Jos on vielä toinen pyörä, vaikkapa Micro Traxion (0,86), tupsahtaa yhtälöstä peräti 3,1. Siis:
  • ATC + OK + OK 2,1
  • ATC + OK + Partner 2,5
  • ATC + Partner + Micro Traxion 3,1
Valikoima voi tuntua oudolta, koska Micro Traxion ei ole varsinainen köysipyörä. Ja toisaalta koska se kuitenkin on köysipyöränä hyötysuhteeltaan parempi kuin Partner, olisi luontevaa ottaa se ensin käyttöön. Syynä järjestykseen on oma pelastussettini, jota olen kanniskellut monessa paikassa:
  • OK + Micro Traxion
  • Phantom + Partner + prusik
  • OK + Tibloc
  • 120 cm dyneemaslingi, 120 cm 5mm narulenkki
  • Pieni veitsi
  • Superjatko (jää pois jos haluan kevyen setin) 
Micro Traxion on hankala köysipyöränä, joten aivan varmasti poimisin ensin Partnerin. Toiseksi omassa setissäni Partner on helpommin saatavilla, joten...

Ettei tämän jutun teoreettisempi osa yksikään menisi pelkästään spekulaatioksi, niin vedetäänpä kokeeksi ja katsotaan mitä voimia saadaan ulos. Köytenä n. 10,5-millinen ikivanha sporttiköysi, suht pehmeä, Reverso 3 + Attache ja taljamateriaalit ylläolevasta listasta. Kirjoittelen tätä ennen varsinaista koetta, ja jo nyt tunnen tarvetta selitellä: en ole mitannut sulkurenkaan hyötysuhdetta, kun materiaalina onkin slingi eikä köysi. Veikkaan että se on ratkaisevasti liukkaampi yhdistelmä kuin sulkkari ja köysi. Saapa nähdä.
Hätävara-7:1 (pahoittelut surkeasta kuvasta)
Kokosin labraan kuvan mukaisen hässäkän. Koska olin juuri tässä välissä mitannut dyneemaslingin olevan aivan omaa luokkaansa sulkurengas kääntöpyöränä slingille -kisassa, laitoin slingin kulkemaan OK:n kautta ja narulenkin Partnerin. Tulokset:
7:1 "hätävara", ulos tuleva voima kun vedetään 0,3 - 0,6 kN, kolme toistoa
Hieman tuli hajontaa (0,12 suuntaansa), mutta keskiarvo on 2,8. Parempi kuin ennustin (2,5), mutta kenties tälle on selitys. Satuin nimittäin tosiaan alun teoretisoinnin kirjoittamisen jälkeen tutkimaan sulkurenkaiden toimivuutta kääntöpyöränä erilaisille slingeille, ja päivitin tulokset tänne. Jos dyneemaslingillä ja OK:lla saatu hyötysuhteen arvo 0,68 todella pitää paikkansa, on syytä laskea uusi arvio, koska aiemmin tuonne ylemmäs laskemani arvio perustuu köyden ja OK:n 0,61:een. Hyvät ihmiset, syöttäkääpä hyötysuhteet 0,24, 0,85 ja 0,68 polynomiin, niin saatte 2,854. Nyt tuntuu hyvältä! Siitäkin huolimatta, etten sitten kuitenkaan onnistunut ennustamaan oikein, vaan epäilyttävästi korjasin teoriaani ennusteen mentyä metsään.

Tästä on hyvä jatkaa osaan kaksi, joka tapahtuu ulkona, kunhan sää alkaa suosia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti