perjantai 25. toukokuuta 2018

Rigger's Winch 500

Kirjoittelenpa että voin myöhemmin naureskella itselleni / katua syvästi hölmöyttäni. Sain nimittäin muutaman mutkan kautta mahdollisuuden lunastaa omistukseeni Harken Rigger's Winch 500. Hinta oli hyvä, mutta ei se silti halpa ollut. Matkan varrella harkitsin vakavasti rakentavani moisen vehkeen itse. 40.2-vinssi, joka on Rigger's Winchinkin sydän, maksaa noin 800€. Kampi (joka todellakin on hankittava erikseen) maksaa alkaen 100€. Kun Rigger's Winchin ohjehinta on 1700€, kuulostaa siltä että ainoa puuttuva osa, se teräslevy johon vinssi on ruuvattu kiinni, kannattaa valmistaa itse jos kustannus on selvästi alle 800€. Ja sitä se helposti on, jos tietää mistä kysyä. Toinen puuttuva osa on saparo tai muu näppärä tapa ohjata köysi vinssille, mutta kun satun tuntemaan käsistään taitavia ja sopivien laitteiden liepeillä toimivia ihmisiä, sain 355-teräksestä leikatulle, rei'itetylle ja maalatulle levylle sekä saparolle yhteishinnan arvioksi alle 200€.

En silti kadu aidosta ja uudesta saamaani tarjoukseen tarttumista, koska kyllä alkuperäinen, CE-hyväksytty vehje sentään on kiva - eikä hinta tosiaan ollut lähelläkään tuota tonniseitsemääsataa, sentään. Hybriksen vallassa kuvittelin aikani, että olisin pystynyt itse suunnittelemaan paremman levyn. Kokemuksesta on se hyöty, että kun on tarpeeksi monta kymmentä kertaa tuonkin virheen tehnyt, niin on koko ajan todennäköisempää että tajuaa erheensä ennen kuin on myöhäistä.

Sellainen huomio vielä, että CE-merkintä on standardin EN 13157 alla, joten vehje ei siis ollenkaan ole kiipeilyväline. Sillä voi kyllä nostaa itseään tai kaveria ylöspäin, aivan kuten voi Nokian saappaallakin, jos nimittäin pitää sellaisia jaloissaan joilla kiipeää. Varmistaminen on tehtävä erikseen siihen tarkotetuilla välineillä. Yhden köyden tapauksessa se onnistuu vaikka Asapilla.

Mutta mitäpä tällä lelulla tehtäisiin? No, heti kun ehdin, kipaisin eräälle vanhalle tutulle haavalle, jonka 25 senttiä paksun alaoksan korkeudeksi hiljattain mittasin 14 m. Olin myös juuri pultannut puun alla lojuneen kiven, jonka oletin äitini painoiseksi. Kun nyt tuli puheeksi niin selitetään: Yksi kesän projekteista on nostaa äiti 14 metrin korkeuteen riippumattoilemaan. Siihen palaamme. Ensiksi ajattelin punnita tämän kiven (äitini painosta ei tosin ole hajua).

Vinssi
Kivi

Kalliita leluja
Jotain silmää alkaa jo olla kivien koon suhteen. Kun muistaa että vinssi painaa seitsemän kiloa ja köysi kilkkeineen reilun kilon, 0,88 kN:sta jää sen verran että kiven massa on himpun alle 70 kg. Ei uskoisi, koska tuollaista pyöreää kiveä on hyvin helppo vieritellä painosta huolimatta.

Vinssihän toimi mainiosti! Ihmisen kokoinen taakka nousee vaivatta pienemmällä vaihteella ja hieman hikoilemalla suuremmalla, vaikka köysissä roikkuessa ei todellakaan ole helppoa veivata. Osa hankaluudesta liittyy siihen, että yhdestä pisteestä ripustettua vinssiä on tuettava toisella kädellä, osa siitä ettei saa jaloilla maasta tukea. Täytyypä ryhtyä kokeilemaan, miten kehikon saa vyötettyä kiinni vaikka puuhun.

Kuvissa systeemistä puuttuu kokonaan se mainittu kiipeilystandardin mukainen varmistus. Simppeli vaihtoehto on ripustaa Asap + Absorbica -yhdistelmä samaan ankkuriin kuin vinssi, jolloin Asap tulee kuin nakutettu vinssin saparon alapuolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti